Whisky to produkt zawierający alkohol, który jest produktowany podczas destylacji zacieru zbożowego, wody i drożdży. Obecnie whisky powstaje w różnych miejscach na świecie. Ze względu na kraj pochodzenia whisky podzielić możemy na:

szkocja whisky rozpoznawalne jako „Scotch” – produkowane w Szkocji, w 100% ze słodu jęczmiennego (single malt), leżakujące w używanych dębowych beczkach przez okres trzech lat, przez co jest bardziej wyrazista w smaku i zapachu.

– amerykańskie – tworzone tylko w Stanach Zjednoczonych z kukurydzy, pszenicy i jęczmienia. Whiskey poddawana jest maturacji w nowych, beczkach dębowych przez okres dwóch lat. Alkohol ten dzieli się na Bourbon i Tennessee Whiskey.

– pochodzące z Irlandii – produkowane tylko w Irlandii z jęczmienia i słodu, dojrzewające przez minimum 3 lata. W tym kraju whiskey podlega trzykrotnej destylacji dzięki czemu jest bardziej wyrazista w swoim smaku i aromacie.

Coraz popularniejsze stają się whiskey single malt zwane słodowymi. Te powstają w jednej destylarnii ze słodu jęczmiennego, wody pochodzącej z lokalnego źródła, oraz drożdży. Whisky ta ma wyjątkowy aromat wielowarstwowy zapach oraz złożony smak. Każda z destylarni ma swój oryginalny sposób wytwarzania whisky single malt. Sprawia to, że każda z marek jest niepowtarzalny i ma swoich zagorzałych fanów.

Kategoria alkoholu typu whisky z każdym rokiem jest popularniejsza w naszym kraju, a coraz to nowe grupy odbiorców sięgają po ten produkt. Ludzie lubią pić ten alkohol w drinkach na wielu zabawach. Z każdym kolejnym rokiem powstaje mnóstwo treści blogowych, dobrym przykładem jest blog: http://jakpicwhisky.pl, mówiący o tym jak pić whisky. To dobrze, popularyzacja tej kategorii alkoholi buduje świadomość marek na szeroko rozumianym rynku. Chętnie lubimy też czytać o produkcji whisky, jak ją pić oraz z czym się ją pije.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here